Programkort med bildremsa

Ett fint sätt att få med flera bilder på ett programkort utan att det ser stökigt ut, är att lägga en bild som en ”remsa” över kortet. Här förklarar jag hur man gör för att få till det bra.

Jag använder HTML5 editorn, för dig som använder Flash editorn ser det lite annorlunda ut, men funktionerna och tillvägagångssättet är likadant.

Jag utgår från en agenda standard och det första jag gör är att radera bilden som ligger på framsidan.

Eftersom jag vill ha bildremsan i toppen flyttar jag ned ceremonitexten till botten av kortet. Jag flyttar också textrutan som ligger på baksidan så att den hamnar längre ned.

Utan att ha någon bildram markerad, öppnar jag bildbiblioteket och lägger till bilden jag vill ha genom att dubbelklicka på den.

Om man bara gör bilden större för att täcka bredden på kortet, blir den alldeles för hög. För att få en remsa som täcker bredden på sidan men inte är så hög, måste jag ändra proportionerna.

Jag bockar ur rutan Behåll bildproportioner i formatmenyn som visas när bilden är markerad, sedan drar jag bilden till en storlek jag gillar. När jag gör det förvrängs motivet men jag struntar i det just nu.

Se till så att bilden går ut över kanten för att slippa vita kanter när kortet skärs i skärmaskinen.

När jag är nöjd med formen bockar jag i Behåll bildproportioner igen. Då går bilden tillbaks till sina rätta proportioner men bildrutan behåller sitt nya format.

Motivet är nu ganska inzoomat, så jag klickar på Bild till ram under rubriken Anpassa i menyn. Då anpassar sig bilden för att fylla ut ramen, men utan att förvränga proportionerna.

För att få bilden underst flyttar jag den bakåt. Sedan placerar jag en oval ram uppepå bilden, justerar placeringen av namn och andra textobjekt så att de ligger på bra avstånd till bilderna.

Sedan är jag klar!

Den här tekniken går såklart lika bra att använda i alla agendor, tackkort och på sidor i minnesboken för att få en fin dekor och remsan kan lika bra göras horisontell eller vertikal. Den måste inte heller placeras längst ut på en sida, utan kan med fördel läggas mitt på en sida. Se Inspiration för bildexempel.

Lycka till!

Emelie Dahlbacka, marknadschef